Konkurs "Zdrowa szkolna kuchnia"
Sprawozdanie ze szkolnego konkursu
Dnia 6 maja 2015r. w naszym Ośrodku odbyła się II edycja szkolnego konkursu kulinarnego „Zdrowa szkolna kuchnia”. Organizatorem konkursu, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem uczniów, byli: Podolak M. , Litwińczuk A., Rawska A., Kiszka K. W konkursie udział wzięło 8 zespołów dwuosobowych reprezentujących wszystkie klasy szkoły przysposabiającej do pracy.
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów oraz promowanie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych. Konkurs przebiegał w dwóch etapach: teoretycznym i praktycznym. Zadaniem uczestników było przygotowanie SAŁATKI RYŻOWEJ według receptury oraz udzielenie odpowiedzi na 2 pytania z dziedziny kulinarnej.
Uczniowie byli oceniani przez komisję w skład, której wchodzili: wice dyr. I. Szczęśniak, B. Sitarz i T. Baran. Prezentowaną potrawę komisja oceniała pod kątem organizacji stanowiska pracy, bhp , smaku i estetyki podania. Komisja wyłoniła zwycięzców konkursu:
- I miejsce z ilością 34 pkt otrzymały drużyny z klas 1A i 3B
- II miejsce z ilością 33 pkt otrzymały drużyny z klas 2A i 2C-3A
- III miejsce z ilością 30 pkt otrzymały drużyny z klas 2D-3C i 3E
- Wyróżnienia za wytrwałość i duży wysiłek włożony w wykonanie zadania otrzymały drużyny z klas 1C i 3D.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Dziękuję nauczycielom za wkład pracy włożony w przygotowanie konkursu.
Marzenna Podolak